He-Man (Masters of the Universe)

När jag tänker tillbaka på gamla leksaker från när jag var liten (mitten av 80-talet) så är det alltid He-Man som hamnar bland det högsta på listan. På den tiden man hade miljoner ”gubbar” från olika leksaksserier.

He-Man kommer från universet Masters of the Universe (MOTU) som består av serier, leksaker, datorspel och filmer från olika årgångar. Serierna handlar till stor del om prins Adam som kan bli sitt alter-ego He-Man där han slåss mot bland annat Skeletor.

Första serien med actionfigurer kom ut redan 1981 här följde det även med tecknade serier som förklarade ”gubbarnas” ursprung.

1982-1983 började DC Comics att publicera egna tecknade serier. Här etablerades det som vi vanliga människor mest minns från serien med kungariket Eternia och He-Mans hemliga identitet Prins Adam. Här finns ett nummer där Stålmannen transporteras till Eternia för att ge sig ut på äventyr med He-Man.

1983-1985 kom den animerade serien med He-man and the Masters of the Universe som var dess titel. Serien innehöll 130 episoder. Den efterföljande animerade serien var ”She-Ra: Princess of Power” som gick mellan 1985-1987 och innehöll He-Mans syster She-Ra. Denna omgång innehöll 93 avsnitt.

1987 kom även en spelfilm ut med samma namn som den animerade serien. Här ser vi vår egen Dolph Lundgren som He-Man och även en ung Courtney Cox.

Det har under alla år funnits en hel del leksaker i detta tema, med allt från actionfigurer till olika slott och borgar. Dessa har kommit i olika omgångar.

Likaså har det under åren kommit flera olika serier, den allra senaste är från Netflix som hade premiär för ett par år sedan. Men inget slår dom gamla serierna.

Nedan kan ni se flera avsnitt på svenska från He-Man:

Posted in 80-tal, Film, Leksaker, TV and tagged , , , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *